Flor de neu i el ventall secret

flor-de-neu-i-el-ventall-secret

El passat dimarts 24 de juny ens reunírem, aquesta vegada a la Biblioteca de la Colònia, per comentar la darrera obra abans del descans estiuenc: Flor de neu i el ventall secret, de Lisa See.

El primer que esmentàrem és que, encara que es tracta d’una novel•la, a través de les seves pàgines, se’ns narra no només la història d’Assutzena i Flor de neu, sinó de totes les dones de la Xina d’aquella època. El valor de l’obra radica, bàsicament, en aquesta part documental. L’autora ens explica els ritus ancestrals i les tradicions xineses vigents en el segle XIX, des de l’embenament dels peus i les seves conseqüències fins a les cerimònies de casament i els funerals, i com les diferències de classes marcaven el futur.

Pel que fa al “ventall secret” que apareix en el títol de la novel•la i que fa referència al ventall on les protagonistes escrivien amb el llenguatge nushu (codi secret que van crear les dones i que passava de mares a filles per poder transmetre’s missatges i compartir, així, esperances i somnis), i tot i que sembli que aquest element ha de tenir un pes important dins l’obra, llevat del final, on una possible mala interpretació del llenguatge per part d’una de les protagonistes dóna peu a un malentès, els lectors posàrem el punt de mira en altres apartats.

Tal vegada, un dels aspectes de la novel•la que més ens va impactar va ser la descripció de l’embenatge, ja que, si bé coneixíem que, a les xineses, els embenaven els peus per tenir-los petits, tots coincidírem que desconeixíem el brutal procés que això suposava. Davant de tant de sofriment, ens demanàvem com pot ser que una mare que ha patit aquest procés de nina pugui repetir-lo en la seva filla?

La dona a la Xina del segle XIX era una figura reproductiva, l’última d’una escala encapçalada pel marit i subordinada a tothom. Mentre són nines i viuen a casa són com, deien elles, “branques inútils” que han de ser alimentades i preparades per formar part de la família del marit; i, una vegada casades, s’han de sotmetre a la voluntat del seu home i a la de la seva sogra, rebent, en molts de casos i especialment si no tenen fills, greus humiliacions.

Vist des d’una cultura diferent, a mesura que llegeixes el llibre, desitges que hi hagi un moment de sublevació per part de les protagonistes i que siguin capaces de trencar tant de sofriment; però veus que, per a elles, és el més normal del món i només aspiren que les seves filles puguin tenir un peu de flor de lotus perfecte que els permeti aconseguir un bon matrimoni.

Per acabar, podem citar el que va dir una lectora: “Quina sort haver nascut dona al segle XX a Europa”.

Si us interessa, podeu descarragar  la guia que es va per per a la reunió.

Guia: Flor de neu i el ventall secret

La següent lectura que comentarem  serà  Massa felicitat de Alice Munro dia 30 de setembre.

 

Deixa un comentari