Asombroso viaje de Pomponio Flato

pomponio1

Dimarts 26 de novembre els participants del Club de Lectura ens reunírem per comentar l’obra El asombroso viaje de Pomponio Flato, d’Eduardo Mendoza.

La primera qüestió que ens va plantejar l’obra, una novel·la curta i en principi divertida, va ser a qui anava dirigida. Si bé una part va considerar que tota la part escatològica del llibre era un recurs més propi per a lectors joves, la resta va opinar que, per gaudir de l’obra i entendre el seu significat, era necessari conèixer un poc la història sagrada.

La majoria vàrem estar d’acord que ironitza sobre aspectes de la Bíblia, però mai no arriba a l’extrem de ser blasfem.

Pel que fa als personatges, ens centràrem bàsicament en els religiosos. Així, podem dir que la imatge de Josep és molt similar a la que ens dóna la història, un home callat i coneixedor del paper que li ha estat atorgat. Per una altra banda, molt diferent és el tractament de Maria, una dona que teníem per callada i que aquí la trobam fent un parlament amb autoritat, una dona que sap el que vol i el que li convé. Finalment, tenim el nin Jesús, que per la seva condició hauria de conèixer com succeiran els esdeveniments i, no obstant això, no és un personatge omniscient i desconeix la majoria de les coses que han de passar.

Pel que fa al tema de la corrupció immobiliària, al qual els historiadors romans ja feien referència, segons explica el mateix Mendoza, també té cabuda en aquest llibre i, a alguns membres del Club, els va recordar la corrupció política actual.

A més, una altra conclusió va ser que estam davant una obra que mescla la novel·la històrica, la policíaca, l’hagiogràfica i, a la vegada, fa una paròdia de totes elles. Hi va haver lectors que no els va fer cap gràcia i la consideraren avorrida; d’altres, varen valorar la part enginyosa de l’obra, si bé, la gran majoria va coincidir a dir que La verdad sobre el caso Savolta i La ciudad de los prodigios, on Mendoza té un estil més seriós, els havien agradat molt més.

Per acabar, repartírem el llibre de la propera reunió, La casa del propòsit especial, de John Boyne, que serà dia 28 de gener, a les 20.30 h, a la Biblioteca Na Batlessa.

Si us interesa la guia que férem per a la sessió, clicau a Asombroso viaje

Deixa un comentari