La meva germana viu sobre la llar de foc

La meva germana viu sobre la llar de foc

El narrador d’aquesta història és en Jamie, un nin de 10 anys que, juntament amb la seva germana Jasmine, intenten sobreviure a la desfeta familiar ocasionada per la mort de la germana bessona de na Jasmine en un acte terrorista.

Ens trobam davant una obra molt dura, però, com que està explicada per un nin, el drama no sembla tan dur i, fins i tot, podem trobar-hi moments d’humor.

El primer que ens demanàrem és: què pot passar a una família quan la  mort d’un fill és mal gestionada?

En aquest cas, el pare i la mare no reaccionen igual davant la mort de na Rose. Mentre la mare no pot suportar que el pare li recordi contínuament que ella és, en certa manera, culpable de la seva  mort i decideix  anar-se’n per refer la seva vida, el pare no accepta la mort de la seva filla, per a ell segueix viva encara que sigui sobre la llar del foc. No hi ha acceptació per part dels pares i els seus altres dos fills en paguen les conseqüències.

El que va ser difícil d’entendre és l’actitud de la mare. Com pot abandonar dos fills perquè una filla ha mort? Pareix una reacció irracional i extrema. Per als lectors ha resultat més entenedora la reacció del pare que no abandona els fills, encara que es converteixi en un alcohòlic.

Davant aquest descontrol emocional dels pares, na Jasmine assumeix el paper de mare i és la que té cura d’en Jamie i del seu pare. Ella sent la mort de la seva germana, perquè era la seva bessona, i la troba a faltar, però se sobreposa per poder seguir endavant. En Jamie és l’únic que no té aquest sentiment de pena, perquè realment ell era molt petit quan va succeir l’atemptat i no recorda na Rose. Ell, a qui necessita i enyora és a la seva mare. Viu pendent del seu retorn i s’imagina que ho farà, tal vegada, pel seu aniversari o per Nadal, però…, arribarà aquest dia?

Mentre espera, en Jamie viu amb el suport de la seva amiga Sunya, una nina àrab que l’ajuda a l’escola quan té problemes d’assetjament escolar. Però el fet que sigui àrab li suposa un problema moral: com pot ser amic de na Sunya si el pare odia els àrabs perquè mataren la germana? L’està traint amb la seva conducta?

Els lectors opinaren que, si bé poden entendre la reacció d’odi del pare, per sort en Jamie és només un nin de 10 anys i, com a tal, ell no ho viu igual. De fet, no té sentiments per la seva germana, no sent dolor per la seva mort. Fins que no li maten el seu moix, ell no sap què és sentir dolor i és en aquest moment quan pot entendre el que sent el seu pare, a la vegada que aquest reacciona amb el dolor del fill.

Per acabar, tothom coincidí que és un llibre juvenil que tracta temes de molta actualitat, com ara l’assetjament escolar, l’alcoholisme, el racisme, les relacions, les emocions, etc. Per a la majoria va ser un llibre ben escrit  que demostra la importància de saber gestionar les nostres emocions; no obstant això, un petit sector va trobar que era un llibre fluix.