La llibreria ambulant

La librería ambulante és una novel·la curta, gairebé un conte, en què s’explica la història de l’alliberament de Helen McGill, que passa de ser mestressa de casa a la granja que comparteix amb el seu germà a embarcar-se en l’aventura d’adquirir una llibreria ambulant amb què viatjar arreu dels Estats Units. I, alhora, també és una història d’amor atípica, una apologia de la lectura, una reivindicació de la vida bohèmia i un cant a la llibertat.

 

El llibre ha tengut una acceptació diferent entre els lectors: a uns els ha fascinat, mentre que d’altres no li han trobat el què i no han arribat a connectar ni amb la història ni amb els personatges. Però, si hi ha una cosa amb què tothom hi ha estat d’acord, és en la facilitat i la rapidesa amb què es llegeix.

 

Es podria dir que és una obra feminista, atès que tracta de l’alliberació personal d’una dona explicada en primera persona i amb les seves pròpies paraules, d’una dona valenta que no està satisfeta amb la seva vida i que, en veure l’oportunitat de canviar, no perd el tren. Helen està cansada de dedicar-se gairebé sola a la granja que comparteix amb el seu germà, un escriptor d’èxit que marxa de viatge llargues temporades cercant inspiració creativa i deixant-la a cura de tot. A banda de sentir-se sola, sent enveja de la vida que porta el seu germà. I, sense gens ni mica de penediment, és capaç d’agafar les brides de la seva pròpia vida i experimentar la llibertat, encara que hi ha moments en què és incapaç de desconnectar de les seves preocupacions com a cuidadora.

 

El personatge que acompanya Helen una part del camí és Roger, el venedor ambulant a qui ella ha comprat la llibreria. Podríem dir que és un “llibreter perfecte”, amant de les bones històries i creador de bons lectors. És un mestre que vol donar la lluna a gent a qui no ha arribat la lectura. Viatja intentant acomplir el seu propi ideal de bellesa. Creu que els llibres no han d’estar en prestatges a les universitats, sinó que han d’arribar a la gent. Això sí, també creu que no tots els llibres són aptes per a tothom. És tot un idealista que contrasta amb una Helen realista i pragmàtica.

 

A alguns membres del nostre Club, els ha recordat un llibre que vàrem llegir fa un temps, Una temporada para silbar, que explica la història de dos germans d’un alt grau educatiu en un món rural i com són capaços de contagiar la seva passió per la cultura. A uns altres, els ha duit a la memòria L’alquimista, de Paulo Coelho, per ser un conte que narra un viatge iniciàtic i que acaba amb la tornada a casa després d’una presa de consciència que permet descobrir les coses belles que ens rodegen a la vida. Finalment, també hem trobat una relació amb 84, Charing Cross Road, perquè és un llibre que parla de llibres, un llibre que convida a la lectura.

Per acabar, us deixam amb un petit fragment que resumeix molt bé el sentiment del nostre venedor ambulant:

“Cuando le vendes un libro a alguien no solamente le estás vendiendo doce onzas de papel, tinta y pegamento. Le estás vendiendo una vida totalmente nueva. Amor, amistad y humor y barcos que navegan en la noche. En un libro cabe todo, el cielo y la tierra, en un libro de verdad, quiero decir.”