Adreça desconeguda

adreca-desconeguda

L’obra que comentàrem dimarts dia 21 al club de lectura va ser Adreça desconeguda de Kressman Taylor. A continuació us farem un petit resum de l’obra i de com es va desenvolupar la sessió.


Com diu la contraportada del llibre, Adreça  desconeguda és: “Una obra visionària, incisiva, i de desenllaç imprevisible, el senyal d’alarma més estremidor contra el nazisme. Una història escrita sense complaença ni demagògia que descriu la tragèdia íntima i col·lectiva de l’Alemanya nazi”

 Escrita en forma epistolar, es tracta de la correspondència mantinguda entre dos amics i socis: Max Einstein, jueu que viu als EUA i Martin Schulse que ha tornat a Alemanya amb la família, just quan el nazisme comença a estendre’s i Hitler agafa poder.
A través d’aquestes cartes assistirem al canvi que es produeix en Martin Schulse i els aconteixements que tot això provocarà.

És una obra molt breu,  però tots els assistents coincidiren en que, malgrat la  seva brevetat, estam davant una obra completa.Escrita l’any 1938, molt abans de que el món conegués els devastadors efectes del nazisme,  amb només 76 pàgines és capaç de descriure l’horror d’una època. Ara bé, no es recrea en patiments,  es directa, clara  i contundent. Però el que realment  ens ha impactat, per sorprenent, és el seu final.

Fins aquí la informació que us podem donar sense desvetllar massa la trama. Encara que la nostra intenció no és descobrir al lector el que passa, si que és veritat que amb una obra tan curta es fa difícil parlar-ne sense que s’escapi res. Així que, abans de seguir, animau-vos i llegiu-la. No us defraudarà!

Bé, ja entrant un poc dins l’obra, el personatge d’en Martin ens ha servit per fer-nos una sèrie de preguntes: Quins són els motius que el duen a actuar com ho fa?  És ànsia de poder?  Es veu engrunat dins una maquinària de la qual ja no li es possible sortir? És simplement un instint de supervivència? Estam davant un nazi convençut? Pot una persona en poc mesos,  fer un canvi tan radical?
Al intentar donar resposta a totes aquestes preguntes veim que en Martin no és més que un exemple del que va passar a milers de persones a Alemanya aquells anys, i tot això ens du a parlar de racisme, lideratge, manipulació de masses, terrors, etc.

El que també va donar molt  per comentar va ser el final. La  majoria el trobarem original, sorprenent i terriblement dur si bé, les interpretacions van ser diferents. Certs lectors consideraven que la venjança responia a l’aplicació de la llei del talió. Per altra banda, teníem una visió diferent:  la que dona a entendre  que a una guerra no hi ha vencedors ni vençuts, i que tothom pot ser en un determinat moment víctima i botxí.
Vist així , les dues Adreçes desconegudes  que apareixen en el llibre serien representatives de la  pèrdua  de  cadascun dels bans .

Si us interessa, podeu consultar la GUIA que vam fer per a la sessio del club.

El pròxim llibre que comentarem serà  Mort de dama  de Llorenç Villalonga dia 25 de juny

Deixa un comentari