Mort de dama

Dimarts dia 24 vam donar per acabat el Club de Lectura abans del parèntesi de l’estiu.

Va ser  una tertúlia molt agradable, on es va comentar Mort de dama de Llorenç Villalonga.

Un brevíssim resum de l’argument podria ser aquest:
Dona Obdúlia Montcada, una dama de l’alta aristocràcia mallorquina, està a punt de morir. Darrere la seva agonia s’amaguen alguns personatges que es disputen la seva herència. Al mateix temps Villalonga retrata un món en vies d’extinció, mentre que s’insinua la seva suplantació per un de nou, representat pels inicis del turisme, amb tot allò que aquest encarna de transformació, però essencialment de canvi de valors.

L’actriu Mercè Arànega en el paper de dona Obdúlia Montcada

Quasi la totalitat dels assistents gaudiren amb l’obra, encara que per a molts era una relectura.
Coincidirem en que és una obra crítica i molt irònica, on es ridiculitza a uns personatges que són els representants de certs estaments de l’època, fins arribar a un  punt esperpèntic. Per molts això és el que pretén l’obra i li dona sentit, altres trobaren que la critica és excessiva i no va agradar.

El personatge del que més vam parlar va ser de dona Obdulia, la protagonista, perquè és un personatge que dona per molt.
És la viuda del senyor de Bearn i una Montcada, fet que li dona un prestigi social que li encanta. Renega dels parents de part de mare perquè són pobres i critica la seva neboda cupletista Violeta de Parma per la vida que du. Però la realitat és que a ella li encanten les festes i l’animació i, especialment, ser el centre d’atenció.
Estam davant una dona rica, avesada a manar i a que facin el que ella diu; sap que pels seus doblers té una cort d’aduladors i, més que molestar-li, li agrada. És sent amb el dret de poder dir el que vol  i a qui vol, perquè com es diu a la novel·la: “Son coses de n’Obdulia” i ningú no li ho discuteix.
Tots els assistents estarem d’acord en que, possiblement, a pesar de la recta moral que dona Obdulia proclama contínuament, dins el seu interior enveja la vida dissoluta de la neboda.
Ens va sorprendre i divertir el fet que a pesar de que quan comença l’obra pareix que dona Obdúlia està a punt de morir, de sobte la veiem amb força com per poder organitzar el seu  propi enterrament perquè vol que sigui més esplendorós que el del marques de Collera, que acaba de morir. Ella no pot ser menys, tot Palma n’ha de parlar.
Tan és com has viscut, el que importa és com et recordaran.

L’antítesi de Dona Obdúlia, com comentàrem, és Dona Maria Antònia, neboda política. Una dona vinguda a menys, però que manté la seva classe. Tal vegada és el personatge que surt més ben parat perquè està creat damunt la pròpia mare de l’autor.

El personatge que considerarem que es tractat més cruelment és la poetessa Aina Cohen, personatge que li serveix per criticar l’Escola Mallorquina. Cal recordar que als seus inicis Villalonga era anticatalanista i escrivia en castellà. De fet, va començar Mort de dama en castellà, però es va adonar que la novel·la no era creïble, que havia de ser escrita en mallorquí

Finalment diguerem que Mort de dama és una obra de joventud, on Villalonga, que era un home cosmopolita va voler ridiculitzar una societat tancada i decadent. No obstant, pareix a ser que l’obra que finalment ha arribat a nosaltres no és la versió original, si no que va ser retocada pel propi autor suavitzant certs aspectes. Així hi tot, la societat de l’època no li va perdonar.

Si voleu, podeu consultar la GUIA que ferem per a la sessió.

I aquí teniu un tast de l’adaptació teatral 

Com hem dit al principi, els mesos d’estiu no tindrem Club de lectura, però dia 24 de setembre tornarem amb

Aurora Boreal  de Asa Larson

Bon estiu a tots!!!

Deixa un comentari