Balzac i la petita modista xinesa

-Balzac i la petita modista xinesa-ButxacaDimecres dia 23 d’abril, aprofitant que era el Dia del Llibre, els participants del Club de Lectura ens reunírem per comentar l’obra Balzac i la petita modista xinesa, de Dai Sijie.

La història es desenvolupa a la Xina de la Revolució Cultural i els seus protagonistes són dos joves amics de la ciutat de Chengdú, fills de metges, que són enviats a un poble remot de muntanya, prop del Tibet, per ser “reeducats” pels camperols. La narració d’històries i la literatura es convertiran en part fonamental de les seves vides, de la relació amb els camperols i de la seva experiència sentimental, la relació amb una jove: la Petita Modista.

Encara que l’obra s’emmarca dins un període molt concret, la Revolució Cultural xinesa, els assistents coincidiren que aquest no és el tema fonamental de l’obra, tot i que podria ser un tema molt prolífic, i simplement serveix per ubicar la història en un moment i unes circumstàncies concretes.

Balzac i la petita modista xinesa és una novel•la sobre els llibres, sobre el poder de la lectura i el valor del coneixement. I d’això s’extreu que la lectura ens permet descobrir nous móns, noves maneres de pensar, de fer i, en definitiva, de viure. I també ens obri els ulls a noves possibilitats, tal com li va passar a la Petita Modista.

Per a molts dels assistents, el més sorprenent del llibre va ser el final: la crema de llibres per part de Dai i Luo, els protagonistes. Ells,  que en un moment en què només està permès el Llibre Vermell de Mao, troben una maleta plena de llibres i s’entusiasmen llegint Balzac, Dumas, Stendhal, Flaubert…, i utilitzen aquests mateixos llibres per “educar” la Petita Modista. Per què reaccionen ara així? La seva “reeducació” ha estat tan efectiva que ja actuen com el règim? És només una reacció per l’abandó de la Petita Modista?  O és que, simplement, han descobert el vertader poder dels llibres?

Com va dir un dels assistents, després de la complexitat de Les veus del Pamano de Jaume Cabré, Balzac i la petita modista xinesa ha estat com un conte, una obra de lectura fàcil, però amb un gran missatge; una obra a la qual no li falta humor i que és capaç de fer-nos somriure malgrat la duresa dels fets narrats.

 

Si us interessa, aquí podeu descarragar la guia: Balzac i la petita modista xinesa i més avall trobareu el trailer de la pel·lícula

 

Deixa un comentari